Ondergrondse metrostations Oekraïne doen dienst als schuilkelders tijdens Russische invasie

Mensen in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn op de vlucht geslagen en hebben hun toevlucht gezocht in de ondergrondse metrostations van de stad in het licht van een Russische invasie.
Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin een “speciale militaire operatie” in Oekraïne had aangekondigd, waren er explosies te horen in verschillende delen van het land, waaronder de hoofdstad Kiev. Raketten vlogen voorbij en luchtalarmsirenes klonken.
Ondanks de verzekering van Rusland dat de operatie gericht was op militaire installaties en niet op burgers, is er een duidelijke en actuele dreiging voor Oekraïense levens. Op dit moment van gevaar slaan de mensen in Kiev op de vlucht en schuilen ze in de ondergrondse metrostations van de stad.
Het uitgebreide metrosysteem van Kiev doet namelijk dienst als schuilkelder. Het is het oudste en grootste ondergrondse netwerk in het Oost-Europese land.

Terwijl de staat van beleg werd afgekondigd in het licht van een Russisch offensief, zag men mensen in Kiev naar ondergrondse metrostations gaan, meldde Agence France Presse.
“De belangrijkste schuilplaats voor bommen in de stad Kiev zal ook de metro van Kiev zijn, die in het geval van – God verhoede – het uur nul klaar zal zijn om mensen op te vangen die kunnen schuilen in geval van een mogelijke aanval,” had Vitali Klitschko destijds in een interview gezegd.
Veel burgers, waaronder schoolkinderen, kregen trainingsoefeningen over waar ze heen moesten in geval van een bomaanslag. Voor velen was dat een metrostation.

“In Kiev hebben metro’s een dubbele betekenis – ze zijn een metro, maar ook een schuilkelder. Dus leerden en trainden ze (de kinderen) hoe ze zonder paniek naar buiten moesten gaan, dus het is goed geregeld,” vertelde een inwoner van Kyiv aan Today.com.

 

Post Author: Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *