Backlight Bleeding, dit is het precies

Elke keer als ik een donkere scène op mijn tv zag, stoorde ik me aan de beeldkwaliteit. Vanuit de hoeken van het scherm kwam een soort lichtgevende gloed, net alsof er een zaklamp achter schuilging. Een vriend wees me erop dat mijn tv waarschijnlijk last had van backlight bleeding.

Dus, hoewel ik geen verborgen zaklampen in mijn tv hoefde te zoeken, vroeg ik me af wat backlight bleeding precies is en of het oplosbaar is.

Ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam veel informatie tegen. Deze informatie deel ik hier, van A tot Z, zodat je zelf niet verder hoeft te zoeken.

Wat is Backlight Bleeding?

Backlight bleeding betekent letterlijk ‘achtergrondverlichting bloeding’. De meeste schermen, zoals televisies en monitors, hebben achtergrondverlichting die de pixels verlicht.

Bij backlight bleeding is er sprake van lichtlekkage aan de hoeken of randen van het scherm, wat resulteert in lichte vlekken of een gloed.

Hoewel backlight bleeding relatief vaak voorkomt, is het in sommige gevallen nauwelijks merkbaar. Echter, bij ernstige backlight bleeding kan het erg storend zijn.

Soorten Backlight Bleeding

Backlight bleeding manifesteert zich in twee vormen: langs de hoeken of randen van het scherm. Deze twee vormen kunnen soms tegelijkertijd voorkomen.

Op Welke Schermtypes Komt Backlight Bleeding Voor?

Backlight bleeding kan voorkomen op elk scherm met achtergrondverlichting, zoals televisies, laptops, monitoren, smartphones en tablets.

Bij televisies kan men kiezen tussen lcd-, led-, qled- en oledschermen. Monitoren en laptopschermen hebben vaak oled, TN, VA, of IPS technologieën. Smartphones en tablets gebruiken lcd-, oled- of amoledschermen.

Het is belangrijk om te weten dat enkel oled bij televisies, monitoren en laptopschermen geen achtergrondverlichting gebruikt. Bij smartphones en tablets gebruiken amoled- en oledschermen ook geen achtergrondverlichting, waarbij amoled vergelijkbaar is met oled.

Niet Te Verwarren Met…

Er zijn enkele veelvoorkomende problemen die vaak worden verward met backlight bleeding.

IPS-glow

Bij IPS-schermen merk je dat de hoeken lichter lijken, wat verward kan worden met backlight bleeding. Dit is echter een kenmerk van de IPS-technologie en geen hardwaredefect.

Om te onderscheiden tussen backlight bleeding en IPS-glow, bekijk je een donker (bij voorkeur zwart) beeld vanuit verschillende hoeken en afstanden. Verandert de gloed met je perspectief? Dan is het waarschijnlijk IPS-glow.

Clouding ☁️

Clouding is te herkennen aan lichtvlekken niet alleen in de hoeken maar ook op andere delen van het scherm. Dit gebeurt wanneer de diodes (lampjes) achter het scherm het licht niet correct blokkeren. Clouding is een fysieke beschadiging en kan ontstaan door druk op het scherm, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken.

Burn-in

Burn-in, vaak gezien op smartphones, is het permanent ‘inbranden’ van een beeld op het scherm. Dit kan voorkomen worden door het scherm niet constant op hetzelfde beeld te laten staan en uit te schakelen wanneer niet in gebruik.

Backlight Bleeding Testen

Als je een gloed of lichte vlekken langs de randen of in de hoeken ziet en IPS-glow is uitgesloten, dan is het waarschijnlijk backlight bleeding.

Om backlight bleeding te testen, kun je een website gebruiken die een egaal (zwart) scherm toont. Zie je dan nog steeds vlekken of een gloed? Dan is het een schermprobleem.

Voor televisies, met uitzondering van smart-tv’s, kun je een Chromecast gebruiken om een testsite te mirroren of een testvideo op YouTube te casten. Zonder Chromecast ben je afhankelijk van je eigen oordeel. Als je het probleem vaak ziet bij verschillende films en series, is het waarschijnlijk backlight bleeding.

Oorzaken van Backlight Bleeding

Backlight bleeding ontstaat wanneer de achtergrondverlichting langs de hoeken of randen van het scherm lekt. Dit wordt vaak veroorzaakt door een onjuiste afsluiting rond de randen van het scherm, wat meestal een productiefout is of te wijten aan de kwaliteit van het scherm.

Oplossen van Backlight Bleeding

Aangezien backlight bleeding vaak een fysieke fout is die bij de productie ontstaat, is het niet eenvoudig op te lossen. Als je apparaat relatief nieuw is, check dan de garantievoorwaarden en maak indien mogelijk gebruik van de garantie.

Geen oplossing via garantie? Er zijn een paar doe-het-zelf methoden, maar deze kunnen andere problemen veroorzaken, het bestaande probleem verergeren, of de garantie laten vervallen.

Mogelijke oplossingen zijn:

  • Schroeven losser draaien: Als de schroeven van het scherm te strak zitten, kan het losser draaien helpen.
  • Elektrische tape: Demonteer het scherm en breng elektrische tape aan rond de randen om het lek te dichten.
  • Wrijven over het scherm: Gebruik een microvezeldoek om zachtjes over het gebied van de backlight bleeding te wrijven.

Als dit niet werkt, kun je proberen de backlight bleeding minder zichtbaar te maken door de helderheid te verlagen en te experimenteren met de beeldinstellingen, of local dimming in te schakelen indien ondersteund door het scherm.

Bekijk hier voor informatie over Wifiwijs.

Vermijden van Backlight Bleeding

Backlight bleeding is moeilijk te vermijden omdat het meestal een productiefout is. Echter, schermen van hogere kwaliteit hebben een kleinere kans op ernstige backlight bleeding.

Zo hebben goede gaming-monitoren of de beste 27-inch monitoren een kleinere kans op backlight bleeding dan bijvoorbeeld een tweedehands 24-inch monitor van lagere kwaliteit. Desondanks is backlight bleeding bij schermen met achtergrondverlichting nooit volledig te voorkomen, ook niet bij de beste schermen. De enige manier om backlight bleeding 100% te voorkomen, is door te kiezen voor een (am)oledscherm.

Post Author: Monica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *